Het aantal oudere oversluiters stijgt

Schenken aan uw kind(eren)

Heeft u er wel eens aan gedacht om nu al een schenking te doen aan uw kind(eren)? Met uw overwaarde heeft u een vrij te besteden bedrag in handen die u nu al kunt besteden. Het is vaak een dankbare gift en erg leuk om van dichtbij mee te maken wat er met uw schenking wordt gedaan.

Wanneer u aan schenken denkt gaan er misschien wel een aantal belletjes bij u rinkelen. Wij gaan u het schenkingsproces nader toelichten: 

In 2020 mag u tot 5.515 euro belastingvrij aan uw kinderen schenken. Dit geldt voor ouders die schenken aan kinderen. U mag dit bedrag ieder jaar opnieuw belastingvrij schenken. Een kleine kanttekening, ouders worden gezien als één schenker, dit geldt ook als u gescheiden bent. 

U mag uw kind één keer in zijn of haar leven meer belastingvrij schenken. 

Hoeveel dit bedrag precies is hangt af van het feit waar het geld aan besteed gaat worden. Onder kind valt tevens ook pleeg- en stiefkinderen. De verhoogde schenking van 2020 op een rijtje.

 

Schenking van vrij besteedbaar bedrag is tot maximaal 26.457 euro. Wanneer u het aan de kinderen over laat om te beslissen wat er met het geld gaat gebeuren mag u eenmalig 26.457 euro overmaken. Op het moment dat u wil schenken is het van belang dat uw kind(eren) tussen de 18 en 40 jaar oud zijn. 

Het schenkingsbedrag wanneer uw kind zijn of haar huis wil verbouwen of een woning wil kopen ligt hoger. U kan € 103.643 belastingvrij aan uw kind(eren) schenken. Er zijn een aantal voorwaarden waar u en uw kind aan moeten voldoen om belastingvrij te schenken.
– Uw kind(eren) hebben nog niet eerder gebruik gemaakt van een eenmalig belastingvrije schenking;
– Uw kind en zijn of haar partner is tussen de 18 en 40 jaar jong;
– Voorwaarden voor uw kind:

 1. Koopt of verbouwt met de schenking een huis of appartement waarin het zelf woont of gaat wonen, of
 2. Lost met het geld zijn of haar eigenwoningschuld af, of
 3. Lost een restschuld van een verkochte eigen woning af, of
 4. koopt met uw gift rechten van erfpacht, opstal of beklemming van zijn of haar eigen woning af;
 5. Geld wordt uiterlijk in 2022 besteed; en
 6. U en uw kind kunnen schriftelijk aantonen dat de schenking is betaald, en dat uw zoon of dochter de schenking heeft gebruikt voor de eigen woning.

De schenking mag verdeeld worden over 2 tot 3 jaar. Ieder jaar mag er 30.000 euro gestort worden op de rekening van uw kind(eren). Dit is mogelijk zolang uw kind niet boven de 40 jaar is. Let op – uw kind moet ieder jaar schenkingsbelasting aangeven.

Gaat uw kind een dure studie doen? U mag uw zoon of dochter hiervoor eenmalig € 55.114 belastingvrij schenken.

Ook hier gelden een aantal voorwaarden:

 • Kind en/of zijn partner is tussen de 18 en 40 jaar oud, op de 40ste verjaardag mag er ook geschonken worden.
 • De studie of opleiding kost minstens € 20.000 per jaar, exclusief levensonderhoud.
 • Uw kind heeft niet eerder een ‘verhoogde vrijstelling’ gebruikt. Dat is een belastingvrije schenking voor zijn of haar eigen woning of een dure studie, of een belastingvrije schenking die uw kind vrij mag besteden.
 • Een notaris heeft uw schenking vastgelegd in een akte waarin staat:
  • voor welke studie of opleiding uw donatie is bedoeld
  • hoe hoog de verwachte kosten van het opleidingstraject zijn
  • dat de schenking vervalt als het bedrag niet uiterlijk in 2022 is besteed aan de opleiding of studie
 • U en uw kind kunnen schriftelijk aantonen dat de schenking is betaald, en dat uw zoon of dochter de schenking echt heeft gebruikt voor de opleiding.

Geld over?
Geen probleem, de overige gelden (wanneer dit de helft is) mag uw kind vrij besteden.

De noodzaak van schenking voor de jongere generatie

Tegenwoordig zijn 35-minners minder welvarend dan bijvoorbeeld 10 jaar terug. Gemiddeld is het vermogen met 45% gedaald. Dit komt door de financiële crisis waardoor veel jong volwassenen een moeilijke start hebben gehad op de arbeidsmarkt, Maar ook de hogere inbreng van meer eigen geld om een huis aan te kopen en een studie zijn kostenposten die er flink inhakken.

Uw geld is dus op dit moment meer dan welkom bij uw kind(eren) en kleinkind(eren)!

Kijk wat u kunt verzilveren op www.binnenpinnen.nl/rekentool of maak een afspraak met een financieel adviseur via onderstaand contactformulier.

Neem vrijblijvend contact op om de mogelijkheden te bespreken

Neem contact op
Waar wilt u over in gesprek?
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.